Main menu:

Як бюрократія зробила неможливим реалізацію проекту з укріплення схилів Русанівського каналу (перебіг подій)

 

1.12.2015

На нашому сайті ми розмістили раніше 3 статті про нашу участь у реалізації власного міського проекту «Укріплення схилів Руснівського каналу». Нам здавалося, що крок за кроком нам вдасться реалізувати цей проект або вирішити хоча б в його рамках низку проблем з вирівняння, благоустрою і по можливості здійснення ландшафтного дизайну схили Русанівського каналу. Але через певний час у жовтні 2015 року стало остаточно зрозумілим, що проект реалізувати неможливо. Тому надаємо хронологію подій, які призвели до такої невтішної ситуації.

Ще під час підготовки зазначеного проекту в кінці червня 2015 року ОСН «Комітет мікрорайону «Русанівка» зіткнувся з несприйняттям такої ініціативи з боку фахівців балансоутримувача Русанівського каналу – Комунального підприємства по охороні, утриманню та експлуатації земель водного фонду м. Києва «ПЛЕСО» (далі – КП «Плесо») і допомоги у її підтримці не отримав. Незважаючи на це, нам за співпраці з Школою ландшафтного дизайну «Оранта» вдалося підготувати цей проект і стати одним з його переможців.

На початку виконання проекту Школою ландшафтного дизайну «Оранта» у серпні поточного року була проведена попередня топографічна зйомка для облаштування  схилу і був підготовлений ескізний проект з його укріплення. Оплата цих робіт була зроблена за благодійні кошти депутата Київради VII скликання Маляревича О.В. (мажоритарний виборчий округ № 28). При подальшій реалізації проекту у ОСН «Комітет мікрорайону «Русанівка» виникли об’єктивні труднощі та проблеми, які через ускладнені бюрократичні процедури призвели спочатку до затягування і тепер вже до неможливості на цей час його виконання.

По-перше, для вирішення питання узгодження проекту з КП «Плесо» і знаходження спільної позиції довелося за допомоги депутата Київради VII скликання Маляревича О.В. провести у КП «Плесо» 2 наради 04 вересня та 06 жовтня 2015 року. Лише на останній нараді керівництва підприємства нам вдалося знайти спільну згоду щодо проведення робіт з відновлення та облаштування схилу не на засадах ландшафтного дизайну, а за іншою визначеною КП «Плесо» технологією і опрацювати наступні дії з реалізації нашого проекту. Такою дією стала необхідність узгодження підготовки нами як бюджетним замовником з Публічним акціонерним товариством «Український головний проектно-розвідувальний та науково-дослідний інститут з меліоративного та водогосподарського будівництва»  (далі – ПАТ «Укрводпроект») ще одного документу – Робочого проекту щодо ремонтних робіт. Зазначеним товариством у стислий термін була зроблена відповідна робота і підготовлено проект договору на виконання робіт № 215061 від 19 жовтня 2015 року на суму 5196,00 грн. Нам була висунута вимога спочатку укладання з ними цього договору і вже після отримання ними від нас зазначених коштів буде підготовлено Робочий проект «Ремонт укосу Русанівського каналу» і укладено Акт виконаних робіт. Така вимога є прямим порушенням норм Бюджетного кодексу і через це ми не можемо піти на такі дії. Але при цьому ми маємо потім його надати знову до КП «Плесо» для розгляду та остаточного узгодження і скільки це ще може зайняти час невідомо, адже лише після цього ми зможемо розпочати роботи з реалізації нашого проекту.

По-друге, ми зіштовхнулися з проблемою дощової каналізації саме навпроти об’єкту реалізації нашого проекту. 17 липня 2015 року за доручення в.о. голови Дніпровської районної в місті державної адміністрації Щербака І.М. на робочій нараді за участі директорів комунальних підприємств та керівників структурних підрозділів адміністрації розглядалися питання реалізації нашого проекту, на якій зокрема порушувалися питання встановлення зливостоку з цієї каналізації на схилі каналу внаслідок утворення величезної ями на укосі. Нарада була проведена під керівництвом начальника управління житлово-комунального господарства та будівництва Косар Н.Р. та заступник начальника управління – начальник відділу містобудування, архітектури та землекористування Кононенко Л.П. На цій нараді представник КП «Плесо» запропонував на місці цієї ями встановити таку систему зазначеної каналізації, яка унеможливлювала б руйнування схилу через потрапляння води і дозволила провести необхідні роботи для його укріплення. Натомість Комунальне підприємство «Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Дніпровського району м. Києва» (далі – КП «ШЕУ Дніпровського району       м. Києва») замість цього здійснило зовсім інші за технічним рівнем роботи, які принципово не вирішують питання унеможливлення стікання води і за непередбачуваних кліматичних умов це призведе вже до відповідного вимивання схилу вже по всі його довжині.

В отриманому по електронній пошті 21 жовтня 2015 року від ПАТ «Укрводпроект» проекті дефектного акту щодо цього зазначено зокрема таке. «На момент обстеження зафіксовано наступне:

Від колодязя №149 дощової каналізації на укіс не санкціоновано прокладено водовідвідну трубу діаметром орієнтовно 100 мм. При проходженні дощів скидання води на укіс викликало значну ерозію ґрунту. На теперішній час ерозійний розмив засипано піском до відмітки низу шару рослинного ґрунту. По шару піску від гирла труби до алеї облаштовано лотік. Не зважаючи на наявність лотоку, в підніжжі укосу, на алеї, сформувався конус виносу тягнених твердих часток стоку – ґрунту та сміття. Крім того, спостерігається розмивання та винос незахищеного (не закріпленого по верху) ґрунту засипки ерозійного.».

У проекті цього акту фахівцями товариства зроблено зокрема такий висновок: «Враховуючи, що скид неочищеного дощового стоку безпосередньо у водні об’єкти чинним законодавством заборонено, зобов’язати балансоутримувача дощової каналізації забезпечити відведення води з використанням існуючої мережі.».

Внаслідок цього до порушеного питання довелося повернутися на другій нараді у Дніпровській райдержадміністрації 12 жовтня 2015 року під головуванням її голови Горбунова Я.В. за присутності директора з питань будівництва КП «Плесо» Середіної В.О. та керівника КП «ШЕУ Дніпровського району м. Києва» Дрижка О.О. Від ОСН «Комітет мікрорайону «Русанівка» були присутні його керівник Нєстєрков А.Є. та заступник керівника, керівник проекту Чунаєв О.Е. На ній головою адміністрації було запропоновано керівнику цього комунального підприємства вирішити порушене питання у максимально стислий термін з виїздом на місце. Але за час після наради ним цих робіт не проведено і ним знаходяться різні пояснення цьому, зокрема їх початок з незрозумілих причин прив’язується до дій проекту.

Така неякісна робота вказаного комунального підприємства і підхід до виконання своїх професійних обов’язків нас задовольнити не може і зриває проведення відповідних робіт з виконання проекту.

До речі, таке підхід підприємства до вирішення проблеми дощової каналізації має місце і в іншому місці нашого каналу навпроти житлового будинку по вул. Ентузіастів, 13. Нас обурює ще й те, вже понад 12 років цим підприємством взагалі не вирішується питання утримання місць цієї каналізації на Русанівці у належному стані і такий підхід став одним з причин руйнування нашого каналу щонайменше у 2-х його місцях.

По-третє, на цій ділянці верхньої частини схилу знаходяться МАФи, які ускладнюють реалізацію проекту. Попередні звернення ОСН «Комітет мікрорайону «Русанівка» до міської та районної влади щодо демонтажу цих споруд не мали результату, хоча їх знаходження у цьому місці за твердженням фахівців КП «Плесо» є порушенням норм експлуатації схилів Русанівського каналу як гідротехнічної споруди і є одним з факторів їх руйнувань. Крім того, внаслідок встановлення виводу дощової каналізації через верхню частину схилу під вказаними спорудами виникла ще одна нова аварійна ситуація, адже порушена цілість укосу і просідання асфальту на цьому місці під їх вагою може призвести до непередбачуваних наслідків.

Таким чином, внаслідок запізнілого знаходження з вини КП «Плесо» спільного з нами бачення виконання нашого проекту, затягування з боку КП «Плесо» та ПАТ «Укрводпроект» питання узгодження проекту робіт з відновлення та облаштування схилу, небажання КП «ШЕУ Дніпровського району м. Києва» вирішити належним чином проблему дощової каналізації та ігнорування Дніпровською райдержадміністрацією проблеми функціонування на цьому місці низки МАФів створилася ситуація щодо неможливості продовження виконання нашого проекту «Укріплення схил Русанівського каналу». Через ці обставини ми не встигли подати відповідні документи до міського органу державного казначейства на отримання міських бюджетних коштів на наш казначейський рахунок і відповідно розпочати роботи з виконання нашого проекту. Фактично внаслідок дефіциту часу виконання проекту взагалі опинилося під загрозою і нам потрібно було приймати відповідальне рішення.

Наших можливостей щодо подолання зазначеної ситуаціє вже недостатньо і тому ми  звернулися на початку листопада 2015 року листом до департаменту суспільних комунікацій Київської міської державної адміністрації з такими пропозиціями.

– отримати протокольне доручення керівництва Київської міської державної адміністрації на проведення загальноміської наради за участі Вас як директора департаменту суспільних комунікацій, керівників відповідних департаментів КМДА, генерального директора КП «Плесо», директора КП «ШЕУ Дніпровського району м. Києва», голови Дніпровської райдержадміністрації, представників ОСН «Комітет мікрорайону «Русанівка» – керівника, секретаря та заступника керівника, керівника цього проекту для вирішення цього питання;

– перенести за можливості реалізацію цього проекту на наступний 2016 рік.

Аналіз перебігу подій засвідчив, що нас поступово втягували у процедуру бюрократичного узгодження реалізації нашого проекту і врешті-решт ми були вимушені, як кажуть, зійти з дистанції. Незаконне виведення на схилу канал дощової каналізації залишилося і тепер може виникнути проблема його вимивання вже внизу цього схилу. Комунальним підприємством «ШЕУ Дніпровського району м. Києва» було засипано місце величезної ями і воно не було належним чином закріплено, що дуже кидається в очі. Але це часткове вирішення питання і воно буде нетривалим, бо насипаний таким незграбним способом ґрунт може бути вимитим під впливом дощів та інших погодних умов. Крім того, ми маємо порушення цілісності у верхній частині схилу, про що зазначене вище. А у підсумку це може призвести до можливого зсуву і така ситуація продовжує нас турбувати.

Ми повідомили наш Департамент про ситуацію з неможливістю реалізації проекту і тепер очікуємо міську реакцію на наш лист. Незалежно від майбутньої реакції міської влади ми зробили відповідні висновки і будемо їх враховувати у своїй подальшій діяльності, зокрема щодо нашої можливої участі у наступних міських конкурсах.

 

Олександр Чунаєв,
керівник проекту, головний редактор сайту Комітету