Main menu:

Про незаконні дії КП «Марті» зі здійснення господарської діяльності з миття автомашин та розширення території автостоянки

 

14.11.2020

Третій рік триває всім відома на Русанівці ситуація з незаконною побудовою та діяльністю автомийки навпроти будівлі колишнього готелю «Славутич» за адресою: вул. Ентузіастів, 1.

Автостоянка площею 0,1795 га на вул. Ентузіастів, 1 (кадастровий номер 8000000000:63:008:0001) розпочала свою діяльність на цьому місці з 2004 року. За рішенням Київської міської ради від 25.09.2003 № 31/905 «Про надання і вилучення земельних ділянок та припинення права користування землею» (п. 29) між Київрадою та колективним підприємством (КП) «МАРТІ» був укладений договір оренди земельної ділянки від 31.03.2004 № 66-6-00143 на 10 років. Новим рішенням Київради від 23 липня 2015 року № 901/1765 було поновлено на 10 років зазначений договір оренди земельної ділянки і залишено її цільове використання – для експлуатації та обслуговування тимчасової відкритої автостоянки. На виконання цього рішення Київради 17 березня 2016 року Київською міською радою в особі Київського міського голови Кличка В.В. укладено з КП «Марті» в особі її генерального директора Д’яченко О.І. договір про поновлення та внесення змін до договору оренди земельної ділянки. Цей договір є невід’ємною частиною договору оренди земельної ділянки від 31.03.2004 № 66-6-00143 і набув чинності з дати у цей день нотаріального посвідчення приватним нотаріусом.

Протягом 2016-2017 років КП «Марті» в порушення цих рішень Київради та зазначених договорів оренди переобладнало автостоянку у автомийку шляхом встановлення у її межах комплексу місць з миття автомашин та чистки їх салонів і з 23 жовтня 2017 року здійснює господарську діяльність з надання зазначених послуг. Здійснення цієї діяльності порушує передбачені договором оренди земельної ділянки від 31.03.2004 № 66-6-00143 такі обмеження щодо її використання:

«- … не дозволяється діяльність, не пов’язана з цільовим призначенням Земельної ділянки. Зміна цільового призначення Земельної ділянки можлива лише в разі прийняття Київською міською радою рішення про затвердження проекту відведення Земельної ділянки у зв’язку зі зміною цільового призначення Земельної ділянки та внесення відповідних змін до Договору;

– не дозволяється діяльність, не пов’язана з цільовим призначенням Земельної ділянки, що призведе до зміни ландшафту.» (підпункт 3.1 Договору).

Також КП «Марті» порушило як орендар такі зобов’язання як «… виконувати встановлені цим Договором обмеження; використовувати земельну ділянку відповідно до її цільового призначення; …» (пункт 4 Договору).

Завдяки цьому на значно більшій частини території орендованої земельної ділянки незаконно змінено її цільове використання з розміщення та діяльності на ній відкритої автостоянки. Тобто продовжує діяти договір оренди цієї земельної ділянки під її зазначене використання, а натомість КП «Марті» вже третій рік здійснює господарську діяльність без регламентації такої діяльності за відсутності відповідного договору оренди цієї земельної ділянки з Київською міською радою.

Внаслідок перебудови території автостоянки під автомийку ним отримується дохід від миття автомашин та чистки їх салонів і саме така діяльність дозволяє підприємству отримувати набагато більші доходи від її здійснення, ніж коли воно надавало виключно послуги за паркування автомобілів.. А за оренду земельної ділянки під таке її цільове використання треба платити більші суми до міського бюджету і підприємство … у такий спосіб економить кошти.

Оскільки під автомийку КП «Марті» використала майже усю територію тепер вже колишньої автостоянки і виникло питання паркування автомобілів, які раніше там розміщалися, підприємство самовільно відвело, простіше захопило, поруч з нею певну територію безпосередньо під паркування автомашин і відповідно незаконно поставило жовті відмітки з визначення її меж. За нашими даними, на цій захопленій території паркуються протягом дня до 30 – 35 автомашин і у такий спосіб ним щодобово отримується незаконний доход від надання автовласникам цих послуг. В порушення земельного, податкового та самоврядного законодавства підприємство розширило територію своєї діяльності без звернення до Київської міської ради про розширення площі орендованої землі і прийняття нею відповідного рішення, внаслідок чого ними не перераховуються відповідні орендні платежі до міського бюджету для здійснення цих послуг.

Тобто маємо подвійну незаконну господарську діяльність цього підприємства: від діяльності автомийки та надання послуг з паркування автомашин за межами встановленою зазначеним договором оренди території мікрорайону. Тобто його керівництво у такий спосіб вирішило саме свої питання, а не власників автомашин і тим більше мешканців мікрорайону.

Тому ОСН «КМ «Русанівка» вирішив, що доцільно звернутися до міського податкового органу стосовно такої незаконної господарської діяльності зазначеного підприємства. Нами було направлено відповідного листа від 07 серпня 2020 року за № 22 до Головного управління Державної податкової служби у м. Києві (вул. Шолуденка, 33/19, 04116). У ньому ми звернулися з проханням Головному управління Державної податкової служби у м. Києві розглянути здійснення КП ю«Марті» зазначеної господарської діяльності на відповідність чинному законодавству та вжити до колективного підприємства «Марті» як суб’єкта господарської діяльності з надання послуг автовласникам необхідні заходи в межах визначених законодавством відповідних повноважень щодо її припинення.

У першій декаді жовтня поточного року ми отримали відповідь цього міського податкового органу від 30 вересня поточного року за № 135376/10/26-15-04-12-18 (вул. Багговутівська, 26, 04107) за підписом заступника начальника цього головного управління Ельвіри Пруднікової обсягом на 3 стор. У ній нам надали витяги норм з Конституції України, Податкового та Земельного Кодексів України, Закону України «Про Державний земельний кадастр», наказу Міністерства аграрної політики від 29.09.2016 про затвердження Положень про Головні управління Держгеокадастру в області та у м. Києві. Незрозуміло, навіщо наводити цей перелік норм, коли конкретна відповідь на наш лист вміщена на її останній сторінці.

Точніше відповідь по суті надана в останніх двох абзацах, які надаю в повному обсязі:

«…

Враховуючи вищезазначене, викладена у листі інформація буде використана при проведенні контрольно-перевірочних заходів.

Крім того, повідомляємо, що відповідно до абзацу першого пункту 52-2 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу України встановлено мораторій на проведення документальних та фактичних перевірок на період з 18.03.2020 року по останній день календарний день місяця (включно)в якому завершується дія карантину. Встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України короновірусної хвороби (COVID-19).».

Своїми словами маємо такий результат – наша інформація взята у роботу, а недолік всім відомий: мораторій на проведення цих заходів зараз встановлений по 31 грудня 2020 року і лише після його завершення можуть розпочатися ці заходи з її використанням. А є побоювання того, що такий мораторій через високу захворюваність може бути поширений на січень – квітень 2021 року. Але рано чи пізно на виконання нашого листа будуть вжиті ці заходи і це є першим успіхом нашого звернення до ГУ ДПС у м. Києві. Ми продовжимо контролювати стан виконання нашого листа міським податковим органом і побачимо результати його дій.

Зараз відбулося оновлення складу Київської міської ради ІХ скликання і ми продовжимо нашу боротьбу проти діяльності незаконної автомийки вже з новими міськими депутатами. Наша боротьба продовжується і про подальші події будемо інформувати русанівців через вебсайт ОСН «КМ «Русанівка» та групу у соціальній мережі ФБ «Громадська платформа Русанівки».

Олександр Чунаєв,
секретар та головний редактор вебсайту
ОСН «КМ «Русанівка»